Politieke tolerantie
Op deze pagina vind je een overzicht van alle artikelen over politieke tolerantie.
In English: Political toleration
Tolerantie gaat over het toelaten van iets controversieels. Dat controversiële betreft in geval van politieke opvattingen en gedrag samen. Burgers hebben een politieke mening, die dragen zij uit, en die willen zij (samen met anderen) verwezenlijken door iets te doen. Er is sprake van politieke tolerantie als afwijkende politieke meningen en handelingen de ruimte krijgen.
In deze reeks over politieke tolerantie gaat het onder meer over:
De tolerantieparadox. Moet er in de politiek ruimte zijn voor tegenstanders van democratie?
Het partijverbod: voorstellen om politieke partijen in een democratie te verbieden.
Hoe ook democratieën intolerante trekjes kunnen krijgen.
Manieren om democratieën toleranter te maken.
Het overzicht van de artikelen in deze reeks staat hieronder.
Hoe Mussolini een leider van de oppositie liet vermoorden
Op 10 juni 1924 verliet Giacomo Matteotti, 39 jaar, zijn huis in het noorden van Rome, lopend op weg naar de parlementsbibliotheek. Daar zat hij vaker: als prominent parlementariër stond hij bekend als studieus en gedegen. Maar hij was ook vaak koppig en bozig: onder zijn partijgenoten was zijn bijnaam Tempesta, onweer. Zijn familie kwam uit de Povlakte…
Wat als de kiezer genoeg heeft van democratie?
Deze reeks gaat over politieke tolerantie: hoeveel ruimte krijgen intolerante bewegingen in een democratie? Democratie is een vorm van politieke tolerantie: elke partij kan meedoen, ook partijen waar veel mensen een hartgrondige hekel aan hebben. Kenmerkend voor tolerante stelsels is dat die ook ruimte geven aan onverkwikkelijke mensen, meningen en gedr…
Politieke tolerantie voor intolerantie?
In de vorige nieuwsbrieven behandelden wij achtereenvolgens de fascistische terreur van Mussolini en historische situaties waarin de kiezer genoeg had van democratie. We kwamen tot opmerkelijke conclusies: De uitslag is bijna altijd onder zware druk, geweld en manipulatie tot stand gekomen.
Om deze redenen is een verbod op antidemocratische partijen een slecht idee
Dit is de vierde nieuwsbrief in de serie over politieke tolerantie. Eerder behandelen wij de opkomst van het fascisme in het Italië van 1924, historische situaties waarin de kiezer genoeg had van democratie, en filosofische bespiegelingen over de tolerantieparadox
Dit zijn goede argumenten voor een partijverbod
Over slechte argumenten voor partijverboden hebben wij het al gehad in een eerdere nieuwsbrief. Nou ja, eigenlijk moet ik dat welwillender formuleren: minder sterke argumenten. En in de vorige nieuwsbrief bekeken we verdraaid goede argumenten om geen mogelijkheden te scheppen om antidemocratische partijen te verbieden.
Wanneer moet je een politieke partij verbieden?
Deze nieuwsbrief gaat over het Nederlandse wetsvoorstel op de Politieke partijen. Volgens die wet kan een politieke partij verboden worden als die antidemocratisch is. In eerdere nieuwsbrieven ging het over argumenten voor en tegen de mogelijkheid om antidemocratische partijen te verbieden. Centraal stond daarin de
Hoe een democratie kan ontaarden in tirannie
In de voorgaande nieuwsbrieven ging het over de vraag hoe om te gaan met antidemocratische bewegingen. Het komt zelden voor dat het volk bij meerderheid willens en wetens een tiran verkiest. Dat schreef ik al eerder. Een veel groter probleem zijn de staatsgreep en democratische leiders die zich geleidelijk ontpoppen tot tiran. Over staatsgrepen gaan we …
Betere alternatieven voor de parlementaire democratie
In de laatste nieuwsbrief in de reeks over politieke tolerantie gaan we dit onderwerp afronden. Politieke tolerantie gaat over opvattingen en gedrag samen. Burgers hebben een politieke mening, die dragen zij uit, en die willen zij (samen met anderen) verwezenlijken door iets te doen. Er is sprake van politieke tolerantie als afwijkende politieke meninge…