Tolerantie van ongelijkheid
Dit is het overzichtsartikel van de reeks over tolerantie, gelijkheid en herverdeling. Hier kun je zien welke artikelen er over deze reeks zijn verschenen.
Wij hebben moeite met ongelijkheid. Ongelijke verdeling voelt vaak oneerlijk. In kleine groepen moet je er dan ook niet mee aankomen: dat wordt ruzie. Jaloezie kan ook een rol spelen, en oprechte compassie voor wie aan het kortste eind trekt.
Tegelijkertijd worden wij als mensen allemaal verschillend geboren en de omstandigheden waarin wij opgroeien kunnen onvergelijkbaar zijn. De een krijgt kansen waar de ander niet eens over durft te dromen. En ook groepen volwassenen kunnen andere groepen flink dwars zitten, met vooroordelen, uitsluiting en discriminatie.
Er zit dus spanning tussen enerzijds onze afkeer van ongelijkheid, en aan de andere kant de natuurlijke loop der dingen, die leidt tot ongelijkheid. Om die spanning het hoofd te bieden, zijn er in de loop der tijden verschillende modellen ontstaan, die het midden zoeken tussen volkomen meritocratie en volledig collectivisme:
Meritocratie met (beperkte) herverdeling van de uitkomsten.
Herverdeling op basis van gelijke kansen.
Herverdeling op basis van gelijke uitkomsten.
In deze reeks schotel ik je de voor- en nadelen van herverdeling voor. Daarbij sorteer ik geleidelijk voor naar de tussenweg die ik zelf het beste vind, en zelfs onze morele plicht: genoeg herverdeling.
De strontvlieg en de toverfee
Wij gaan het hebben over gelijkheid, een begrip met veel lading, en ook met allerlei verschillende betekenissen. In welke zin zijn alle mensen gelijk? Verdient iedereen dezelfde behandeling? Wat houdt eerlijk delen eigenlijk in? Dat soort vragen komen in dit artikel aan bod.
De schuldige witte man en het zwarte slachtoffer
Een hoogleraar antropologie die stelt dat blanke Europeanen per definitie racist zijn, ook al vinden ze van niet, omdat witte mensen een zogenaamd 'cultureel archief' in hun hoofd hebben. In dat archief zit vierhonderd jaar koloniaal denken, dat ervan uitgaat dat wit superieur is aan zwart. Hoe goed je ook je best doet, dat archief raak je nooit kwijt.
Met herverdeling moet je uitkijken
Eerder schreef ik dat welvaartsverschillen vanzelf ontstaan. De een heeft meer talent, ijver of geluk dan de ander, of een rijke pa. Bij welvaartsverschillen komt de roep om herverdeling vanzelf. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Je kunt die arme drommels toch niet in de kou laten staan
Een gelijke kans is niet voor iedereen weggelegd
Mensen zijn niet gelijk, daar verander je niets aan. Dat is ook niet erg. Dat de een armer of rijker wordt dan de ander, of meer kansen krijgt, daar voelen sommige mensen zich al ongemakkelijker bij. Maar naarmate de verschillen zich generaties lang opstapelen kan er een klassenmaatschappij ontstaan. Dat is wel erg, vanwege de kans op uitbuiting en uitz…
Iedereen moet genoeg hebben om van te leven
Je hebt misschien gemerkt dat ik in de voorbije afleveringen heb toegewerkt naar een conclusie: